Veelgestelde vragen

1. Mogen wij een begrafenisondernemer kiezen die niet in onze gemeente woont?

Ja, er is hieromtrent geen enkele beperking. De familie duidt zelf een ondernemer aan waarvan zij vindt dat die het best hun wensen kan vervullen. De tijd waarin we leven, brengt met zich mee dat de mensen mondiger zijn, men kiest bewuster met wie men samenwerkt. Men vraagt een bepaalde stijl, hoge kwaliteit en een open communicatie. Men vraagt een begrafenisondernemer die is meegegaan met zijn tijd. Een uitvaart is voor u een belangrijk gebeuren, de herinnering hieraan blijft u erg lang bij.

2. Kan ik mijn uitvaart op voorhand regelen?

Het gebeurt wel vaker dat mensen dit voordien regelen om hun naasten te ontlasten. Het inwinnen van informatie op voorhand is nooit onverstandig. Hierover meer weten


3. Moeten wij een notaris contacteren om de nalatenschap te regelen?

Neen, dat is niet verplicht. Het is wel aangewezen bij complexe aangiftes of als er een aangifte met onroerende goederen zich voordoet. Indien u geen notaris wenst, maar wel raad nodig heeft voor het invullen van de successierechten, brengen wij u graag vrijblijvend in contact met iemand gespecialiseerd in dit domein. 

4. Wat te doen als een dierbare overlijdt?

Een overlijden kan zich elk moment voordoen. Daarom zijn wij 24/7 voor u bereikbaar op 053 82 50 55. Via dit nummer komt u rechtstreeks in contact met een van onze medewerkers.

WANNEER UW DIERBARE THUIS OVERLIJDT, DOET U HET VOLGENDE: 

Allereerst belt u de huisarts of de dokter van wacht die het overlijden zal vaststellen. De arts komt vervolgens ter plaatse en vult de nodige documenten in.

U verwittigt uw familieleden, en vraagt na of zij graag thuis nog afscheid wensen te nemen.

Nadat de dokter is langs geweest en iedereen afscheid genomen heeft, neemt u met ons contact op. Wij komen dan ter plaatse en brengen vervolgens in stijl en discretie uw dierbare over naar ons rouwcentrum.

U geeft op dat moment al passende kledij voor de overledene met ons mee, samen met de identiteitskaart en het rijbewijs. Wanneer u deze niet vindt, belemmert dit het in gang zetten van de formaliteiten niet. U kan ons deze gerust op een later moment bezorgen.

Tenslotte maken we een afspraak om de uitvaart te bespreken.

WANNEER UW DIERBARE IN EEN WZC OF ZIEKENHUIS OVERLIJDT, DOET U HET VOLGENDE: 

U neemt met ons contact op en laat ons weten wanneer u wenst dat wij uw dierbare komen halen om vervolgens naar ons mortuarium over te brengen.

U legt eventueel gepaste kledij voor de overledene klaar. Indien mogelijk ook al de identiteitskaart en het rijbewijs. Dit is echter geen verplichting.

Tenslotte maken we een afspraak om de uitvaart te bespreken.


5. Hoe bereid ik mij voor op het gesprek?

Ter voorbereiding op het gesprek kan u alvast alle namen noteren die op de eventuele rouwbrief moeten komen. Dit is vrijblijvend. Indien u in het bezit bent van het trouwboekje mag u deze meebrengen, maar dit is zeker geen noodzakelijkheid. Wanneer u nog in het bezit bent de identiteitskaart van de overledene, gelieve deze dan mee te brengen naar het gesprek.